En de winnaar van de BA Achievement Award 2021 is … Marieke van Vliet!

In oktober was Marieke van Vliet een van de 5 kandidaten op de shortlist van de BA Achievement Award. In haar pitch gebruikte ze een metafoor van eilandjes van stakeholders en de zee, waarbij de Business Analist de zee is. Op ons eigen IIBA NL event op 18 november j.l. won ze de Award met glans en liet kandidaten uit Belgie, het VK, de VS en Rusland achter zich. Voor dit gesprek neemt ze tijd voor IIBA Dutch Chapter om via Teams na te praten.

Marieke, hoe zagen je eerste uren en dagen eruit nadat bekend was dat je gewonnen had?
Ik kreeg ontzettend veel reacties, dat was echt leuk. Op LinkedIn reageerde mensen enthousiast en op het werk bij Malmberg kreeg de prijs aandacht op Slack. Veel collega’s waren ook trots, want het is geen BA Award, maar een BA Achievement Award, en zij hebben bijgedragen aan het succes.

De titel van jouw inzending was ‘Building a generic testing platform for education platforms on opposite sides of the spectrum’. Deze Achievement won volgens de jury niet alleen vanwege het puike resultaat, maar ook vanwege het stakeholdermanagement, de soft-skills en het teamwork. Heeft het team die lijn weten door te trekken?
Jazeker, we werken Agile en met grotendeels hetzelfde team werken we met dezelfde aanpak door. Waar we de oplossing met microservices eerst hebben geimpementeerd voor het voortgezet onderwijs, daar gaan we binnenkort live met het platform voor het basisonderwijs. We werken allemaal nog vanuit huis, dus de opgedane ervaring op dat gebied blijven we toepassen.

Het uitvoeren van een requirements workshop via Teams lijkt me een stuk lastiger dan fysiek op locatie. Hoe heb je dat aangepakt?
Ha, dat is een van mijn favoriete onderwerpen! Ik ben namelijk heel enthousiast geworden van tools zoals Miro, waarmee je online een brownpaper kunt gebruiken, met geeltjes, en allerlei varianten daarop. De eerste keer dat we zoiets organiseerden, aan het begin van de corona-pandemie, ging het niet goed: we hadden een hele dag gepland, vervolgens kwamen veel mensen niet opdagen. Een hele dag een online workshop bijwonen bleek te veel van het goede, dus dat hebben we daarna anders ingestoken. Met de juiste tooling blijk je een fysieke workshop goed te kunnen nabootsen. De stakeholders waren blij verrast bij het betreden van de  virtuele ruimte, waar de hele omgeving al keurig was ingericht. De aanpak is gebaseerd op Remote Design Sprint en werkt heel goed.

Na jouw pitch in oktober kreeg je een vraag over de rol van de BA in Agile teams. Je zei toen dat je vind dat je je het beste kan richten op datgene doen waar je goed in bent. Dat klinkt alsof je als BA veel vrijheid hebt om je rol in te vullen?
Het is bij Malmberg wel zo dat een Business Analist onderdeel is van een scrum-team en veel samenwerkt met de Product Owner (PO). De PO maakt duidelijk keuzes namens de business en de toegevoegde waarde van een BA laat zich duidelijk zien in het creëren van overzicht. En als een epic vaag geformuleerd is, dan gaat het een paar stappen later mis, dus ook hier heeft de BA een taak om de epics en ook user stories strak neer te zetten. Verder heb je als Business Analist inderdaad de ruimte om initiatief te nemen op gebieden waar je passie ligt. Bij mij was dat duidelijk het organiseren van de workshops.

In mijn voorbereiding zag ik dat je een Podcast host bent, waarbij je jezelf een mindful tech enthousiast noemt. Wat leuk!
Dat klopt! Voordat ik in de IT consultancy terecht kwam, heb ik een PhD gedaan aan de VU in Amsterdam, met als onderwerp Human Movement Sciences. Ik ben geboeid door de technologische ontwikkelingen en hoe dit het gedrag van mensen beīnvloedt. Het speel- en spanningsveld tussen technologie en mens. Daarover interview ik mensen en houd de trends in de gaten. Overigens zie ik een vergelijkbaar spanningsveld bij Business Analisten die aan de ene kant bezig zijn structuur aan te brengen, maar aan de andere kant dit niet kunnen zonder creativiteit. Die combinatie boeit me.
Ik heb overigens een podcast reeks gemaakt: the big meeting escape. In de laatste paar afleveringen die binnenkort online komen geef ik veel inspiratie voor online workshops, en hoe je dat kunt organiseren en waar je op moet letten.

Wil je nog iets meegeven aan de IIBA leden die komend jaar wellicht ook mee willen doen aan de BA Achievement Award?
Mijn tip is om op het moment dat je bijna live gaat met de IT-oplossing de BA Achievement erachter op te schrijven. Dan voel je namelijk het enthousiasme het meest en dat klinkt door in jouw eigen  inzending. Niet wachten dus tot vlak voor de deadline van het inzenden, maar een en ander op papier zetten als het werk in de praktijk tot succes leidt.

Als IIBA NL wensen we jou veel succes verder bij Malmberg en met jouw Podcast!

December 2021