Certificering

IIBA biedt certificeringmogelijkheden voor business analisten en requirements engineers. Voor een volledig overzicht kun je op de IIBA website kijken.

Hieronder een korte overleg over de certificeringen in relatie tot de BABOK:

ECBA: Entry level Certificate in Business Analysis. Dit certificaat is bedoeld voor beginnende BA's. Klik hier voor meer details over ECBA.

CCBA: Certification of Competency in Business Analysis. Dit certificaat is bedoeld voor professionals die nog niet aan de hoge eisen van CBAP kunnen voldoen, maar wel de erkenning van hun kennis en kunde willen krijgen. Dit examen kan sinds het eerste kwartaal van 2011 afgelegd worden. Uitgangspunt van dit certificaat is dat het eenmalig is omdat in de jaren nadat je dit examen haalt de ervaring opdoet die nodig is voor CBAP. Na het behalen van CCBA is dus enkele jaren later het CBAP de logische volgende stap in je carriere. Klik hier voor meer details over CCBA.

CBAP: Certified Business Analysis Professional. Om dit examen te kunnen doen moet men al voldoende jaren ervaring als business analist hebben. Vervolgens moet men ook een uitdagend examen, gebaseerd op BABOK (Business Analysis Body of Knowledge), afleggen. Omdat de toelatingseisen best hoog liggen, is het aantal business analisten met deze certificering nog laag. Dit doet IIBA met opzet zodat het certificaat een bepaalde erkenning en waarde krijgt en behoudt. Klik hier om de toelatingseisen te bekijken. Het CBAP certificaat is alleen maar 3 jaar geldig.Na 3 jaar vervalt het en de professional moet zich hercertificeren (door weer het eerder genoemde examen af te leggen en aan te tonen te blijven leren/ontwikkelen in dit mooie vak). Zodoende zorgt het IIBA ervoor dat business analisten en requirements engineers hun kennis van BABOK en de methoden en technieken die we in dit vak gebruiken regelmatig opfrissen.

Naast deze 3 certificaten waarvoor examen kan worden gedaan heeft IIBA nog een 4e niveau geintroduceerd: CBATL.Certified Business Analysis Thought Leader. Hoe je dat kan worden is op dit moment nog niet duidelijk.

IIBA NL helpt bij het behalen van je certificaat

IIBA NL wil je helpen bij het behalen van het ECBA certificaat. Stuur ons een bericht als je mee wilt doen met de studiegroep.

Registreren voor het examen

Vanaf 1 januari 2013 kan men het CCBA/CBAP examen bij Prometric afleggen (in plaats van Castle International).